Bloggintresserade

onsdag 30 december 2015

Dinkelbullar

Goda bullar på morgonen smakar ju alltid bra. Dessa med fullkornsdinkel och vetesurdeg gör du lätt. Se till att ha en frisk vetesurdeg och så är det bara att sätta igång. Dessa bullar kan du kalljäsa över natten i kylen. 



Dinkelbullar 40st

1250 g kallt vatten
1250 g ekologiskt vetemjöl
375 g grovt ekologiskt rågmjöl
250 g ekologiskt fullkornsdinkel
300 g vetesurdeg
40 g honung
25 g jäst
40 g salt

Topping

Krossat bovete
Krossade linfrön


Väg upp allt utom saltet i degbunken och knåda i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i en inoljad plastlåda med lock ca 30 minuter, eller i bunken 30 min. Stjälp upp på mjölad bänk. Platta ut degen till ca 52x42 cm. Skär i rutor ca 10x5 cm. Spraya med vatten och doppa i blandningen av krossat bovete och krossade linfrön. 

Lägg på bricka/plåt med bakplåtspapper, eller på mjölad bricka. När du kalljäser är det viktigt att jäsningen kommer igång innan du ställer in i kylen. Låt bullarna stå framme i rumstemperatur en stund innan du sätter dem i kylen. Jäs till nästa dag eller dagen där på i kylen.

Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in plåten med bullarna och spruta in vatten med vattensprutan. Sänk värmen till 220 grader och baka av bullarna i 10-12 minuter.


Låt bullarna svalna innan du skär upp och äter dem!

Hoppas att de smakar.

GOTT NYTT ÅR!
/Charlotte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar