Bloggintresserade

söndag 24 april 2016

Rabarbertartlett

Våren finns det något som är så vårigt som rabarber, jag bara älskar rabarber. I dessa små tartletter är fyllningen just gjord på rabarber. Krämen blir sådär härligt len och lite syrlig och passar så bra ihop med den italienska marängen gjord på råsocker.


Tartletter
8st portionsformar

3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
125 g mjukt smör
½ tsk vaniljpulver 
1 st äggula

Blanda alla ingredienser i en matberedare tills degen håller ihop. Plasta och låt ligga i kylskåp 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen mellan plastfolie och klä formarna med degen, skär jämnt längs med kanten. Nagga botten och grädda ca 10 min, eller tills skalen fått fin färg. Låt svalna och tag ur formarna.


Rabarberkkräm

300 g rabarber
3 msk vatten
1 dl strösocker
1 msk maizena + 1 msk kallt vatten
1 msk smör
½ tsk nystött kardemumma

Skiva rabarbern och lägg i gryta tillsammans med 3 msk vatten. Koka upp och låt småkoka under lock 3-4 min. Tillsätt socker och koka upp på nytt. Blanda maizena med vatten och tillsätt i rabarbern. Tag från värmen och rör ner smöret. Låt svalna.

Fyll skalen med rabarberfyllningen. 

Italiensk maräng

4 st äggvitor
2 ½ dlråsocker
1 dl vatten
Lite vaniljpulver

Mät upp socker och vatten i en kastrull, koka upp och låt koka till 121 grader. Börja vispa äggvitorna när sockerlagen har temperatur 110 grader. Tillsätt sockerlagen när den nått 121 grader i en stråle i äggvitorna och vispa tills marängen har svalnat. Fyll en spritspåse med tyll. Spritsa tartletterna och bränn av med brännare. 


Hoppas att det smakar!
/Charlotte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar